Harry Potter

Vuonna 1997 julkaistiin ensimmäinen Harry Potter-kirja, ja vaikka useampi kustantamo oli ensin hylännyt sen – kumma miten aina käy niin – siitä tuli heti suuri kansansuosikki. Kukaan ei silti varmaankaan arvannut millaisen hysterian se saisi aikaan. Kirja poiki 6 jatko-osaa, se on käännetty 73 kielelle ja myynyt n. 450 miljoonaa kappaletta. Olisikin mielenkiintoista oikeastaan tietää mille kielille sitä ei ole käännetty? Maailmassa on enemmän kuin 73 kieltä, vaikka laskisi vain yli miljoonan puhujan kielet.

Kirja kertoo nuoresta velhosta joka saa äkillisesti tietää olevansa velho, ja saa kutsun velhokouluun joka muistuttaa monin tavoin perinteistä englantilaista sisäoppilaitosta. Sinänsä tarina ei ole omaperäinen, ehkä jossain määrin siinä miten se yhdistää erilaisia arkkityyppisiä tarinoita, ja ehkä siinä onkin sen viehätys? Mukana on ripaus Sankarin Kohtalosta, kaikkien mytologioiden yhdestä perusteemasta, kouluromaaneista ja fantasiakirjallisuudesta.

Harry Potter on kasvanut lukijoidensa mukana, joten ehkä tulevat polvet, jotka voivat ostaa tai lainata kaikki 7 osaa heti saman tien, eivät tule ymmärtämään miksi se oli julkaisuaikanaan ihmisille niin tärkeä: paitsi päähenkilö, myös kirjat muuttuvat sarjan edetessä aikuismaisemmiksi, eikä kirjailijaa voi syyttää ainakaan nuorten lukijoiden aliarvioimisesta mitä tulee heidän kärsivällisyyteensä. Jos hän olisi etukäteen sanonut että koko tarinan kertomiseen menee 7 kirjaa, joista suurin osa tiiliskiven kokoisia, ja kirjat käsittelevät hyvinkin syvällisiä ja jopa synkkiä teemoja, olisiko muu uskonut sillä olevan mahdollisuuksia hitiksi?

Go to Top