Jumanji on seikkailuelokuva, jonka Joe Johnston ohjasi vuonna 1995. Elokuvan tarina perustuu lautapeliin, joka herää henkiin. Elokuva pohjautuu Chris Van Allsburgin kirjoittamaan kirjaan, ja sen päänäyttelijöinä toimivat edesmennyt Robin Williams, Kirsten Dunst, Bonnie Hunt, Jonathan Hyde, David Alan Grier, Bradley Pierce ja Bebe Neuwirth. Elokuva sai hyvän vastaanoton, vaikka jakoikin kriitikkojen mielipiteet. Jumanji pääsi palkintopallille muun muassa erikoisefektiensä johdosta. Elokuvasta on tehty jatko-osa vuonna 2015.

Jumanjin juoni perustuu tarinaan, jossa vuonna 1869 kaksi nuorta poikaa hautaavat maan alle rummutusääntä pitävän kirstun. Sata vuotta hautaamisen jälkeen 12-vuotias poika Alan Parrish löytää haudatun kirstun. Hän avaa kirstun, jonka uumenista paljastuu Jumanji-nimeä kantava lautapeli. Alan ottaa pelilaudan mukaansa kotiin ja päättää myöhemmin kokeilla sitä ystävänsä Sarah Whittlen kanssa. Jokaisen heittokerran jälkeen pelinappula liikkuu eteenpäin ja laudan keskellä olevaan kristallipalloon tulee kryptinen viesti.

Viestissä lukee, että Alanin tulee elää viidakossa, kunnes joku muu heittää noppien lukumääräksi numeron viisi tai kahdeksan. Viestin seurauksena peli imee Alanin sisäänsä. 26 vuoden kuluttua tapahtuneesta Peter ja Judy muuttavat Parrishien vanhaan taloon. Lapset kuulevan Jumanji-pelilaudan rummutuksen, ja löydettyään pelin he päättävät kokeilla sen pelaamista. Tästä tarina alkaa, ja sen mukaan pääsee tavallinenkin tallaaja; lukuisten oheistuotteiden lisäksi klassikkoelokuvasta on tehty peli, joka mukailee elokuvan juonenkäänteitä.

Pelin aloittamisen jälkeen talo täyttyy valtavan kokoisilla hyttysillä ja apinoilla. Jumanjin juoneen kuuluu, että sen päätyttyä kaikki palautuu taas entiselleen. Taloon ilmestyy leijonan kanssa aikuiseksi kasvanut viidakkoasuinen Alan. Kaikki kolme etsivät yhdessä Sarahin jatkamaan peliä loppuun asti. Pelin paholaisena toimii metsästäjä Van Peltin, jonka pyrkimyksenä on tappaa Alan. Muita juonenkäänteitä ovat villieläimillä täyttyvä kaupunki sekä Peterin muodonmuutos apinaksi huijausyrityksen jälkeen.

Viime tingassa Alan onnistuu voittamaan pelin, juuri ennen kuin Van Peltin saa hänet kiinni. Pelilauta imaisee sekä Van Peltinin että muut pelin ilmiöt. Alan ja Sarah palaavat takaisin vuoteen 1969 muistaen kaikki tapahtumat. He heittävät pelilaudan menemään ja suutelevat toisiaan. Jälleen edetään aikaa 26 vuotta eteenpäin: Alan ja Sarah odottavat esikoistaan. Elokuvan viimeinen otos on hiekkarannalla, jossa kaksi tyttöä kuulevat tutun rummutuksen ja rantahiekasta löytyy Jumanji-pelilauta.