Elokuvista suuri osa perustuu kirjoihin. Joskus kuitenkin käy niin, että kuuluisasta kirjasta tehdään elokuva, jota kukaan ei muista jälkeenpäin, ja maine jää ikään kuin kirjalle, kuten Sinuhe Egyptiläinen. Toisinkin päin on käynyt, monet kuuluisat elokuvat perustuvat kirjoihin joita kukaan ei ole lukenut, niin että kellekään ei tule mieleen nimittää Kwai-Joen Siltaa ”elokuvasovitukseksi” – kirja on muuten luokattoman huono. Monet kirjat olisivatkin kokonaan unohtuneet jos niistä ei olisi tehty elokuvia; Ian Flemingin kirjat olivat julkaisuaikanaan suosittuja, mutta ne olisivat muun viihdekirjallisuuden mukana varmaankin unohtuneet ilman James Bond-elokuvia.

Tietysti on myös kuuluisia kirjoja, joista tehdään yhtä kuuluisa elokuva. Tohtori Zhivago ja Ozin Velho ovat esimerkkejä kirjaklassikoista joista on tehty elokuvaklassikko. Taru Sormusten Herrasta on fantasiakirjallisuuden klassikoita, ja massiivinen elokuvasensaatio. Vähemmän tunnetusta kirjasta ei olisi tehty satojen miljoonien budjetilla 9 tunnin elokuvasarjaa, ja valtavan suosittu elokuva on saanut monet uudet lukijat kiinnostumaan kirjasta, jonka ties kuinka mones painos on päällystetty kuvilla elokuvasovituksesta.

Nykyään kirjasta pitääkin olla tehty elokuva että siitä tulisi bestselleri, viime aikojen kirjoista voisi mainita vaikka Kirjavarkaan josta on tehty elokuva. Kirja voitti palkintoja julkaisemisensa jälkeen, mutta elokuva varmasti taas nostaa sen takaisin myyntilistoille. Monet pohjoismaiset kirjat ovat nousseet kansainvälisiksi hiteiksi osittain elokuvaversion ansiosta, kuten Stieg Larssonin Millenium-trilogia tai vampyyrikirja Ystävä Hämärän Jälkeen.