Nälkäpeli

Kolmiosainen nuorten tieteiskirjasarja Nälkäpeli oli 147. kirja, karkeasti arvioiden, josta kirjakauppiaat käyttivät nimitystä ”Uusi Harry Potter!”, jolla viitattiin siihen että tämä toisi nyt kirjojen ja erityisesti oheistuotteiden myyjille yhtä paljon rahaa. Tuskin se on siihen yltänyt tai koskaan yltää, mutta huomattavasti suositumpi ja mielenkiintoisempi tarina se on kuin ne sitä edeltäneet 146 nuortenkirjaa.

Tarina on jossain määrin sama kuin japanilaisessa Battle Royal-elokuvassa joka ilmestyi jokunen vuosi ennen kirjaa, kummassakin joukko teinejä joutuu taistelemaan viimeiseen teiniin viihteen merkeissä. Erona on ainakin se että kirjasarjassa tapahtumia ympäröi tarkemmin hahmoteltu tulevaisuuden maailma. Battle Royal sijoittuu lähitulevaisuuteen joka muistuttaa kovasti nykyisyyttä, paitsi että teini-ikäisten pakottaminen tappamaan toisiaan on suosittua viihdettä ja tapa päästä eroon nuorisorikollisista (Japanista kun puhutaan se kai tarkoittaa nuoria jotka eivät kääri purukumia paperiin ennen kuin laittavat sen roskakoriin), Nälkäpeli sijoittuu tulevaisuuden Pohjois-Amerikkaan jossa vuotuinen Nälkäpeli, johon kaikki 12 osavaltiota joutuvat lähettämään kaksi 12–18 vuotiasta edustajaa tai uhrilammasta, jotka taistelevat keskenään areenalla kunnes vain yksi on jäljellä.

Paitsi hupia pelien tarkoituksena on muistuttaa osavaltioille, joiden kapina on aiemmin tukahdutettu, ettei heillä ole valtaa eikä arvoa. Suosituksi nuortenromaaniksi se olisi harvinainen raa’an aihepiirinsä takia, jos ei Harry Potter jossa myös kuolee tärkeitä henkilöitä, olisi jo tehnyt tätä tutuksi. Kirjoissa päähenkilö on nuori tyttö, Katniss Everdeen, joka ilmoittautuu vapaaehtoiseksi sisarensa puolesta; sekin on harvinaista seikkailukirjalle. Monissa nuortenkirjaklassikoissahan muuten on nuori naispäähenkilö, Heidistä Ronja Ryövärintyttäreen.

Go to Top