Tulen ja Jään Laulu

Tulen ja Jään Laulu, josta on tehty suosittu televisiosarja joka ottaa nimensä sarjan ensimmäisestä osasta Valtaistuinpeli, on yksi laajimpia fantasiaeepoksia jota on koskaan paperille laitettu. Se poikkeaa sellaisista massiivisista sarjoista kuin Ajan Pyörä sikäli että se on yksi ja yhtenäinen teos, ei siis sarja tarinoita jotka tapahtuvat samassa maailmassa.

Se on ottanut innoituksensa muun muassa Ruusujen Sodasta Englannin historiassa, mukana on magiaa, lohikäärmeitä, taisteluja ja aimo annos seksiä – se on ehkä aikuisimpia fantasiakirjoja joita on tehty, sekä teemoiltaan että siltä mitä se vaatii lukijalta. Satojen henkilöhahmojen kirjo ei tee sarjasta helppolukuista tai nopeasti sulatettavaa, ja jotkut vierastavat sen realistisen raakaa väkivaltaa, vaikka fantasiakirjallisuus on aikaa sitten aikuistunut.

Osittain se on ehkä Tulen ja Jään Laulun ansiota, ensimmäinen osa julkaistiin jo 15 vuotta sitten, monet synkemmän ja realistisemman, aikuisille suunnatun fantasian merkkiteokset on kirjoitettu sen jälkeen. Tarina kiertyy kahden perusteeman tai uhan ympärille – toisaalta kuningas Robertin äkillinen kuolema sytyttää kapinan, ja monet yrittävät saada Seitsemän Kuningaskunnan valtaistuimen haltuunsa, toisaalta valtakuntaa uhkaa monen vuoden talvi ja pohjoisen kylmästä saapuvat mystiset Toiset jotka pystyvät tekemään kuolleista palvelijoitaan.

Go to Top